Tarieven ZZP

Zzp-tarieven stijgen niet, ondanks aantrekkende economie

//
Posted By
/
Categories,

Het gemiddelde zzp-uurtarief is in 2017 met drie euro gezakt naar €43. Dat blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl, het platform voor ondernemers. Freelance docenten zijn het hardst achteruit gegaan. Het gemiddelde uurtarief is voor hun gedaald naar €33 en is daarmee lager dan dat van een secretaresse of blogger.

Moeilijke markt

Hoofdkraan.nl baseert haar cijfers op 15.000 offertes die afgelopen jaar door freelancers op haar platform zijn uitgebracht. Vooral de Marketing & Communicatie-branche heeft het zwaar te verduren gehad dit jaar. Het gemiddelde uurtarief is met €3 gezakt naar €43. Social media specialisten daalden nog verder. Daar waar zij in 2014 nog gemiddeld €54 kregen voor een uurtje werk, is dat in 2017 gedaald naar €38. Freelancers in de tekst en vertaling blijven leverden in 2017 €2 per uur in. Het uurtarief in de juridische dienstverlening blijft de lijst op grote afstand aanvoeren met €73.

Wet DBA

Hoofdkraan.nl-directeur Niels Goossens ziet zijn vorig jaar uitgesproken vrees ten aanzien van de Wet DBA bevestigd door de cijfers. ‘Blijvende onzekerheid onder freelancers en hun opdrachtgever over de geldende regelgeving, lijkt blijvende weerslag te hebben op de tarieven. Opdrachtgevers zijn terughoudend en een beperkter opdrachtenaanbod zorgt voor meer concurrentie en tariefdruk. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt, zodat zowel opdrachtgevers als freelancers weten waar zij aan toe zijn.’

Groningen aantrekkelijker voor zzp’ers

Op regionaal niveau steeg het uurtarief wel. In Groningen steeg het uurtarief met 23% van €40 naar €52, waarmee Groningse freelancers het een stuk beter voor elkaar hebben dan de Randstedelijke zzp’er. In Amsterdam daalden de uurtarieven voor het vierde jaar op rij. De Rotterdamse zzp’er is het best betaald in de Randstad, met een uurtarief van €45.

Nieuw kabinet

Ondanks het lage gemiddelde uurtarief denkt Goossens dat het vanaf nu alleen nog beter kan worden. ‘Met een nieuw kabinet op komst lijkt er snel meer duidelijkheid over de Wet DBA te komen en als het werkloosheidscijfer als graadmeter voor freelance kansen mag gelden, dan moet er komende jaar groei mogelijk zijn.’

 

Bron: Nextens.nl / ANP

Feedback
Feedback
How would you rate your experience?
Do you have any additional comment?
Next
Enter your email if you'd like us to contact you regarding with your feedback.
Back
Submit
Thank you for submitting your feedback!