Het urencriterium

Wanneer voldoe ik aan het urencriterium?

//
Posted By
/
Categories,

Om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen die gelden voor ondernemers, o.a. de zelfstandigenaftrek, moet je van de belastingdienst voldoen aan het “urencriterium”. Dit houdt in dat je per jaar minimaal 1225 uur werkt in het bedrijf, en dit ook kan verantwoorden door middel van een administratie.

Wat zijn de criteria?

  • U besteedt in een jaar 1.225 uur of meer aan uw bedrijf.
    U moet óók aan deze voorwaarde voldoen als u uw bedrijf in de loop van het jaar start of stopt.
  • U besteedt meer tijd aan uw bedrijf dan aan ander werk. Bijvoorbeeld als u ook in loondienst werkt. Was u de laatste 5 jaar 1 of meer jaren geen  ondernemer? Dan geldt deze voorwaarde niet.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Alle uren die u besteedt aan uw bedrijf. Dus ook bijvoorbeeld uw reistijd en tijd om uw administratie te doen of uw website te onderhouden.

U moet wel aannemelijk kunnen maken dat u die uren bezig bent geweest voor uw bedrijf. Bijvoorbeeld door ze bij te houden in een agenda. Wij kunnen er om vragen.

Ik ben zwanger

Dan mag u over 16 weken de uren die u niet werkt, maar anders wel zou werken, meetellen als gewerkte uren.

Welke uren tellen niet  mee voor het urencriterium?

Ziekte en vakantie tellen niet mee.

En ook niet de uren waarop u wel  beschikbaar bent voor uw bedrijf, maar niet  werkt. Bijvoorbeeld als u in het weekend telefonisch bereikbaar bent. Krijgt u dan een telefoontje van een klant en gaat u aan de slag? Dan tellen die gewerkte uren natuurlijk wel mee.

Waarom je wilt voldoen aan het urencriterium?

Alleen wanneer je voldoet aan de “1225 uur”-regel, ziet de belastingdienst je als ondernemer en mag je gebruik maken van de fiscale voordelen die er gelden voor ondernemers:

  • De ondernemersafstrek, die bestaat uit de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek (eerste 3 jaar), aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de meewerkaftrek. Dit kan bij elkaar een aftrekpost zijn van duizenden euro’s
  • De Fiscale Oudedags Reserve (FOR), een voorziening die gebruikt kan worden om pensioen op te bouwen: elk jaar kan een percentage van de winst opzij gezet worden. Over dit bedrag hoef je nu geen belasting te betalen, dat stel je uit tot je pensioen. Als het goed is valt het bedrag dan in een lagere schijf van de belasting

Bron: belastingdienst.nl

Feedback
Feedback
How would you rate your experience?
Do you have any additional comment?
Next
Enter your email if you'd like us to contact you regarding with your feedback.
Back
Submit
Thank you for submitting your feedback!